Jozef Schellekens won in z’n carrière verschillende architectuurprijzen, zoals de Prijs Henri Blomme (1934). In 1935 de eerste prijs De Keyser en was hij laureaat van de driejaarlijkse prijs van de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen (KMBA). In 1936 was hij laureaat voor de Prijs van Rome. Tijdens zijn loopbaan onderhield hij contacten met zijn collega’s en vrienden, Stan Leurs, Jozef Muls en René Van Steenbergen.

Verder was hij een begenadigd schrijver van onder meer ‘De architectuur in ons landschap en het stedebouwprobleem’ (1941) in opdracht van het Provinciebestuur, dat te beschouwen is als de voorloper van het structuurplan voor de Kempen en in 1949 ‘Turnhout, hoofdstad van de Kempen’. Tevens was hij briefwisselend lid van de Société Française des Urbanistes en maakte hij kennis met de Franse stedenbouwkundige Gaston Bardet

Jozef Schellekens was niet alleen architect, maar ook beeldend kunstenaar. Als jongeling ging hij naar de tekenacademie in Turnhout waar hij als laureaat eindigde. Later zal hij ook leraar en directeur worden van de stedelijke academie (1944 – 1945). Bovendien pleitte hij voor samenwerking tussen de beeldende kunsten en de architectuur. Zijn oeuvre bestaat niet alleen uit schilderkunst, maar ook uit beeldhouwkunst, pentekeningen, glaskunst, hout- en linosneden.

Jozef Schellekens overlijdt vroegtijdig in 1963 tijdens een vakantie aan het Zilvermeer in Mol en laat een enorme culturele erfenis achter.