Op 6 juni 2024 brachten de studenten van het 5e jaar Architectuur en Architectuur & Interieur van het Heilig Grafinstituut uit Turnhout een bezoek aan de geklasseerde meesterwoning van architect Jozef Schellekens uit de jaren ‘30. Ze deden dit onder leiding van hun docent Heleen Desmet. De rondleiding werd verzorgd door Rik Hendrickx, interieurarchitect van Architects in Motion en Jan Vanhout, curator van het Architectural Conservation Trust - ACT. Aansluitend brachten ze een bezoek aan de woning, het atelier en de zonnewoning van de architecten Carli Vanhout & Paul Schellekens uit de jaren ’60.

 

We vroegen hen hun bevindingen met ons te delen.

Ontdek hun inspirerende commentaren en laat je meevoeren door hun verhaal.

De fotografie is afkomstig van de studenten. 

Mogelijk hebben we zieltjes gewonnen.

 

De studenten aan het woord:

Hetgeen me het meest is bijgebleven is het zonnehuis en de serre. Ik vond het heel speciaal hoe de natuur daar naar binnen kwam. Ik vond het fijn om in de woningen eens de inrichting en architectuur van die tijd te zien.

Ik onthoud vooral de mooie verlichtingsarmaturen, zoals in de gang van het kantoor. Het triggert me om nog meer bezig te zijn met ontwerpen.

Ik vond het plafond in beton met de achtergebleven houtafdruk heel mooi. In het algemeen de ruwbouw die in het interieur doorgetrokken wordt, is echt uniek.

Je voelt dat de stijl van de twee woningen wel in lijn liggen met elkaar, maar ik was vooral fan van de tweede woning. Vooral de ingang was speciaal.

Het eerste gebouw was uniek door het heel uiteenlopende kleurgebruik, het tweede gebouw vond ik ook heel interessant omwille van hoe interieur en exterieur samenkomen.

Wat ik het mooiste vond was de binnentuin in het tweede huis. Dit zorgde ervoor dat je toch een buitengevoel hebt hoewel je binnen staat. Ik zou dit graag zelf ook eens in een eigen ontwerp gaan toepassen.

De gewaagde kleurencombinaties in het gebouw vond ik zeer interessant, omdat het volgens de uitleg vroeger vooral zwart en wit was. Hoewel de kleuren heel opvallend zijn, passen ze toch op de een of andere manier bij elkaar. In de tweede woning is me vooral de connectie tussen interieur en exterieur en het beton met houtbekisting het meest bijgebleven.

Ik vond het verhaal achter de familie heel interessant. Dat ze met zo’n grote gezinnen in de eerste woning leefden is bijzonder om te zien, zeker als je de kleine slaapkamers ziet. De ramen in de woning gaven binnen een heel mooi effect en sfeer.

Wat ik het boeiendste vond is hoe felle kleuren werden gecombineerd met natuurlijke kleuren. Zoals de trapleuning die afgewerkt is met groen, tegels die samenhangen met het bureau. Het voltooide en accentueerde de specifieke ruimtes. De schilderijen en tekeningen aan de muur, de gestapelde boeken, het skelet in het salon en andere unieke souvenirs maken het geheel heel poëtisch.

Hieronder enkele sfeerbeelden: