Peter en Sarah Schellekens bezoeken de (groot)-ouderlijke woning.

Peter en Sarah Schellekens bezoeken de (groot)-ouderlijke woning.

7 maart 2024 - Ze zijn in het gezelschap van Peter Bernaerts, Ilse Aerts, Kris Martin, Katrien Bruyneels, Karl Meersman, Frédéric Vander Laenen, Klaar Prims.

Peter Bernaerts schrijft het volgende:

Huiselijk baksteenmodernisme, het lijkt contradictorisch. Wat door de goegemeente en vooral die van medio 1930 in het Turnhoutse al snel als koel en afstandelijk werd omschreven, is het huis Schellekens helemaal niet. De tweewoonst, waarvan één deel kon worden bezocht met begenadigd verteller, zoon Peter Schellekens als gids, verhult achter haar gevel een charmant geheel van eerder kleine, gerieflijke kamers waarvan vooral de wachtkamer, het bureel, de eetkamer met knusse zithoek de bezoeker uitnodigen tot bezinning over ruimte en het efficiënt benutten ervan. Slimme doorkijkjes en beschilderde muren in steeds wisselende, frisse kleuren maken van dit in 1936 voor zichzelf opgerichte woning een heerlijkheid om in rond te wandelen. Als bezoeker, maar allicht ook als bewoner. Het siert de erfgenamen van de jonggestorven architect, die ook zijn signatuur zette onder het Openluchttheater van Deurne, dit baken van nieuw denken in de architectuur van het interbellum te hebben gevrijwaard van de sloop. Hoewel het bij het buitenkomen toch nadenken bleef over de koudebruggen en het stille verval waaraan dergelijke visionaire woningen onderhevig zijn. Geklasseerd zijn mag niet betekenen dat het monument in de kou mag blijven staan.  Het Huis Schellekens, warm aanbevolen.

Woning architect Jozef Schellekens in 'Homes for Modernists'"

Woning architect Jozef Schellekens in 'Homes for Modernists'"

De woning van architect Jozef Schellekens krijgt een eervolle plaats in het boek ‘Homes for Modernists’, gepubliceerd bij Uitgeverij Lannoo. Met bijzondere dank aan Thijs Demeulemeester en Jan Verlinde voor de mooie reportage. 


Sinds de woning in 2012 naar aanleiding van ’Turnhout, cultuurstad van Vlaanderen’ werd gerenoveerd onder leiding van z’n kleinzoon architect Luc Vanhout geniet het veel nationale en internationale belangstelling. Het huis wordt momenteel bewoond door interieurarchitect Rik Hendrickx van Architects in Motion.

Wonen in de Turnhoutse School

Wonen in de Turnhoutse School

"Met zijn eigen huis op de Steenweg op Mol introduceerde architect Jozef Schellekens in de jaren '30 het modernisme in de Kempen. Sinds december wonen Jef Vanhout, achterkleinzoon van Schellekens, en Kaat Verbruggen, van bloemenatelier Ellis, met hun twee zoontjes in een deel van het iconische gebouw."

Fietstocht Knack Weekend en Ar-Tur

Fietstocht Knack Weekend en Ar-Tur

Zondag 17 juni 2018 zakten honderd architectuurliefhebbers uit heel België af naar wat Knack Weekend “ooit het mekka van de vernieuwende architectuur” noemt. Met de fiets werden vier Turnhoutse voorbeelden van vooruitstrevende architectuur bezocht. Met aandacht voor zowel verhalen uit het verleden als voor uitdagingen in de toekomst.

Bezoek Interbellum vzw

Bezoek Interbellum vzw

Op zaterdag 13 mei mochten we o.l.v. Hilde Cornelis van Ar-Tur enkele enthousiaste leden van de vzw Interbellum uit Gent ontvangen in de woning.

Familiegraf gerenoveerd

Familiegraf gerenoveerd

Anno 2016 werd het familiegraf Schellekens op de stedelijke begraafplaats van de Kwakkelstraat in Turnhout gerenoveerd.

POWOW gelanceerd

POWOW gelanceerd

In Turnhout ziet een nieuw vergaderconcept het levenslicht. ‘POWOW, the art of meeting’ biedt bedrijven de mogelijkheid om te vergaderen in ateliers van kunstenaars en andere creatievelingen.

Bezoek onder leiding van Ar-Tur

Bezoek onder leiding van Ar-Tur

Onder leiding van de ondertussen ervaren gidsen van Ar-Tur werden 40 individuele bezoekers op zondag 16 oktober 2016 in staat gesteld de woning te bezoeken. Weer nieuwe zieltjes gewonnen voor dit jonge erfgoed.

Frank zingt

Frank zingt

Op 9 december 2016 zingt Frank Mercelis in het openluchttheater van het Rivierenhof in Deurne dat ontworpen werd door z’n grootvader architect Jozef Schellekens.

ACT/CUT/PLAY

ACT/CUT/PLAY

Vorige week woensdag hadden Crew & Cast van een korte modefilm die valt onder het project ACT/CUT/PLAY het privilege om te mogen draaien in het prachtige Huize Schellekens.

Frank Mercelis spreekt

Frank Mercelis spreekt

Frank Mercelis spreekt over zijn grootvader naar aanleiding van Open Monumentendag 2016 - Openlucht theater Rivierenhof in Deurne.

Fotoverslag Stripgidsfestival

Fotoverslag Stripgidsfestival

Het was een gezellige drukte tijdens de open deur van het Stripgidsfestival Turnhout. Hier alvast een fotoverslag.

Stripgids Turnhout 2015

Stripgids Turnhout 2015

Op zaterdag 13 juni 2015 mochten we de drie striptekenaars Jan Van Der Veken, Ever Meulen en Joost Swarte ontvangen in het kader van Stripgidsfestival Turnhout 2015.

Vergadering Laika

Vergadering Laika

Ieder jaar bij het botten van het blad trekken de medewerkers van www.laika.be, een theatergezelschap bekend om z’n zinnenprikkelende voorstellingen, zich voor één dag terug.

Voorbereiding Stripgids 2015

Voorbereiding Stripgids 2015

Op dinsdag 21 april mocht je drie striptekenaars, Jan Van der Veken, Joost Swarte en Ever Meulen ontvangen ter voorbereiding van de 'Fabrica Grafica Werkstätte'